Premier Mark Rutte eist niet langer publiekelijk dat de Turkse president Erdoğan zijn excuses aanbiedt voor zijn woorden over Nederland. Dat zei de premier in het televisieprogramma Buitenhof.
Rutte wijst erop dat beide landen ‘uiteindelijk weer een relatie moeten bouwen’. Wel merkt Rutte op: “de Turkse regering moet verontschuldigingen van Nederlandse zijde in ieder geval uit haar hoofd moet zetten”.
“Ook de verontrustende manier waarop Turkije met de mensenrechten omspringt is niet per se een belemmering voor het herstellen van de diplomatieke betrekkingen. Daar wordt nu achter de schermen aan gewerkt”, zei Rutte.
'Ik kan niets zeggen over de gesprekken met #Turkije, dat zou het niet helpen. Maar excuses voor de #Turkijerel komen er niet. Ik ben daar nog steeds kwaad over,' aldus @MinPres Rutte #buitenhof pic.twitter.com/HaHPvsMEm7
— Buitenhof (@Buitenhoftv) January 14, 2018
Daarmee lijkt de belangrijkste drempel om de relaties weer op te bouwen weggenomen. Beide landen eisten namelijk na de diplomatieke crisis in maart vorig jaar dat excuses aangeboden moest worden. Turkije eiste excuses voor het optreden tegen Turks-Nederlandse demonstranten en de weigering van Turkse ministers.
Nederland eiste op z’n beurt weer een excuses van Erdoğan. Die reageerde namelijk op de crisis door Nederlanders fascisten en nazi-overblijfselen te noemen.
Relatie Turkije – Nederland
De relatie tussen Turkije en Nederland staat op een dieptepunt sinds de diplomatieke crisis van maart 2017. Toen wilde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken naar Nederland komen om propaganda te voeren voor de invoering van het presidentieel systeem in Turkije. Nederland trok echter de landingsrechten van de minister in, omdat ‘er risico was dat de openbare orde verstoord zou worden’.
Uit het niets bleek de Turkse minister van Familiezaken met de auto onderweg te zijn naar het Turkse consulaat in Rotterdam. Haar werd echter de toegang tot het consulaat ontzegd door de Nederlandse politie en ze moest uiteindelijk terugkeren naar Duitsland, waar ze vandaan kwam. Die avond raakten Turkse Nederlanders, die zich vanwege alle commotie hadden verzameld bij het consulaat, slaags met de ME. Meerdere Turkse Nederlanders raakten gewond bij de gevechten.
Sindsdien wordt er niet meer op het hoogste niveau gesproken tussen beide landen. De Nederlandse ambassadeur is niet meer welkom in Turkije en er is sindsdien geen Turkse ambassadeur in Nederland. Nederland wordt in Turkije vertegenwoordigd door vice-ambassadeur Erik Weststrate. In december gaven zowel de Nederlandse premier Rutte als de Turkse president Erdoğan aan de betrekkingen weer op te willen pakken.