Turkse mensenrechtencommissie in Nederland voor onderzoek

Een delegatie van de mensenrechtencommissie van het Turkse parlement is voor een driedaags bezoek in Nederland. Doel van de commissie is om te onderzoeken hoe in Nederland wordt omgegaan met de rechten van Turken.
Turks.nl Redactie

De commissie onderzoekt het weghalen van kinderen van Turkse afkomst bij hun biologische ouders. Ook de behandeling van Turken in Nederlandse gevangenissen staat op de agenda. De commissie heeft in Rotterdam en Deventer ontmoetingen met vertegenwoordigers van diverse Turks-Nederlandse organisaties.

Yunus
In de commissie zitten parlementariërs uit verschillende Turkse regio’s en de voorzitter van de parlementaire mensenrechtencommissie Ayhan Sefer Üstün. Üstün was eerder dit jaar in het nieuws omdat hij onderzoek aankondigde naar de Nederlandse jeugdzorg. Aanleiding was het Turks Nederlandse jongetje Yunus.

In Turkse media was veel commotie over deze 9-jarige jongen uit Den Haag omdat hij bij lesbische pleegouders is ondergebracht. De biologische ouders van het jongetje strijden al jaren om hun kind terug te krijgen.

Politici in Turkije zijn tegen het onderbrengen van kinderen bij christenen en bij homoseksuele stellen.

Pleegouders
Afgelopen voorjaar leidde die commotie tot een oproep door Jeugdzorg Nederland aan moslims om zich te melden als pleegouder. Ook Turkse organisaties riepen Turken in Nederland op om zich te melden als pleegouder.

Jeugdzorg Nederland kan niet vertellen hoeveel Turkse pleegouders zich inmiddels hebben ingeschreven omdat er niet op etniciteit wordt geregistreerd.

Bij jeugdzorg Haaglanden hadden zich in na alle publiciteit mei 57 mensen gemeld. Van die mensen heeft nog niemand meer gedaan dan informatie opgevraagd.