In die verklaring valt te lezen dat vlaggen van onder andere de Turkse Republiek Noord Cyprus en de Krim Tataarse Republiek niet de arena in mogen worden genomen.
Het vlaggenverbod geldt in totaal voor 9 vlaggen, namelijk de vlaggen van:
– De Turkse Republiek Noord Cyprus
– De Krim-Tataren
– De Krim
– Palestina
– Nagorno-Karabach
– Het Baskenland
– Kosovo
– De Volksrepubliek van Donetsk
– Transnistrië
Ook wimpels met symbolen van de terreurorganisatie Islamitische Staat mogen niet de zaal in worden genomen. De vlaggen van de Turkse Republiek Noord Cyprus, de Krim, de Krim-Tataren, Palestina en Kosovo zouden zijn verboden omdat het geen landenvlaggen zijn. De vlag van bijvoorbeeld de Koerdische Autonome Regio, die net als het Baskenland een autonome regio is en geen land, werd daarentegen niet in de lijst gezet.
In de officiële verklaring staat verder te lezen dat er voor de vlaggen van de EU, de VN en de LGBT-vlag een uitzondering zal worden gemaakt. Ook zijn vlaggen of spandoeken met lokale, commerciële, politieke, religieuze of racistische inhoud niet welkom.
Woordvoerder van de Kosovaars Zweedse Vereniging, Naim Murseli, verklaarde zeer gekwetst te zijn dat de Kosovaarse vlag gelijk wordt gesteld met de vlag van IS en merkte op dat Zweden zelf Kosovo erkend als land. Deze verklaring zou de 50.000 in Zweden wonende Kosovaren zeer diep hebben geraakt.
Zweden erkent daarnaast ook Palestina als land. Zweedse media melden dat het besluit om de Palestijnse vlag niet als land te erkennen veel kritiek zal opleveren.
Na alle kritiek uit Spanje, zou de Baskische vlag uit de verboden lijst gehaald zijn, volgens de organisatie die belast is met de beveiliging van het Eurovisie Songfestival dit jaar. Ook zouden vertegenwoordigers van het Eurovisie Songfestival excuses hebben aangeboden, omdat de Baskische vlag in de verboden lijst was opgenomen volgens het Spaanse televisiekanaal RTVE.