President Van Rompuy en voorzitter Barroso van de Europese Commissie schrijven dat de uitslag de weg effent naar verdere modernisering en versterking van de democratie in Turkije.
De AK-partij van Erdogan kreeg gisteren 49,9 procent van de stemmen maar haalde niet de tweederde meerderheid van de zetels in het parlement, die nodig is om de grondwet aan te passen. Daarom moet Erdogan met andere partijen samenwerken.
De Turkse premier kondigde aan dat hij consensus zal zoeken voor die nieuwe grondwet. De oude grondwet stamt nog uit de tijd van de dictatuur. De EU ziet een nieuwe grondwet als voorwaarde voor een Turks lidmaatschap van de EU.
Van Rompuy en Barroso schreven Erdogan: “We zijn ervan overtuigd dat de komende periode nieuwe mogelijkheden biedt voor verdere hervormingen, inclusief het werk aan een nieuwe grondwet.”
Ze dringen daarbij aan op een breed draagvlak en een geest van samenwerking en compromis. Het vertrouwen tussen de EU en Turkije kan zo worden versterkt.
Toetredingsonderhandelingen
Het vertrouwen is juist de laatste jaren wat afgenomen. Turkije wil al sinds het begin van de EEG in de jaren vijftig lid worden van het Europese samenwerkingsverband. De toetredingsonderhandelingen voor de EU begonnen uiteindelijk pas in 2005.
Het begin van de onderhandelingen was nog wel voortvarend, maar de laatste jaren is de liefde aan beide zijden bekoeld. In Europa kwam dat door de opkomst van anti-islampartijen.
In Turkije ligt een groeiend nationaal zelfbewustzijn ten grondslag aan verminderde belangstelling voor Europa. De Turken richten hun blik meer en meer naar het oosten.
Ook de sterke economische groei in Turkije draagt bij aan het sentiment dat Turkije de EU niet meer nodig heeft voor zijn economie. Tijdens de campagne zei Erdogan meermalen dat hij Turkije in 2023, als de republiek honderd jaar bestaat, de tiende economie van de wereld wil maken.
Geert Wilders
Vandaag nog noemde PVV-leider Geert Wilders in een sms Erdogan een “islamo-fascist”. Dit naar aanleiding van een interview dat Erdogan had gegeven aan het NOS Journaal en NRC Handelsblad. Daarin zei hij dat de “radicalisering van de Nederlandse politiek” hem zorgen baarde.
Bron: nos.nl