Aanleiding is een arrestatiebevel dat in Zweden tegen hem is uitgevaardigd in een verkrachtingszaak. Zo meldt NOS.nl.
De oprichter van WikiLeaks zegt dat er een lastercampagne tegen hem wordt gevoerd, vanwege het openbaar maken van vertrouwelijke Amerikaanse documenten. Daarin stond gevoelige, diplomatieke informatie, waardoor de VS ernstig in verlegenheid is gebracht. Eerder dit jaar publiceerde WikiLeaks al 400.000 documenten over onder meer de oorlog in Afghanistan.
De 39-jarige Assange uit Australië heeft geen vaste woonplaats en waar hij nu is, is niet bekend. Door de actie van Interpol wordt het voor Assange lastiger om te reizen.
Hij was even welkom in Ecuador, waar een onderminister hem een verblijfsvergunning had aangeboden. President Correa greep echter in: “We zullen het nooit steunen als de wet wordt overtreden, ook al heeft dat land onjuist gehandeld”, zei hij. “De verklaring van de onderminister van Buitenlandse Zaken was persoonlijk en niet geautoriseerd.”
Hoog spel
Assange speelt hoog spel. Uit de openbaar gemaakte documenten blijkt dat de VS diplomaten opdracht gegeven heeft om de VN te bespioneren. “Als bewezen kan worden dat minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton daar verantwoordelijk voor is, moet ze aftreden,” zegt Assange in een interview met Time Magazine vanaf een geheime locatie. Spioneren is in strijd met internationale afspraken die de VS ondertekend heeft.
Assange vindt dat WikiLeaks geen wet breekt. “Het is heel belangrijk om te onthouden dat de wet niet simpel is wat machtige mensen anderen willen laten geloven dat het is. De wet is niet wat een generaal zegt dat het is. De wet is niet wat Hillary Clinton zegt dat het is.” Assange maakt zich dan ook geen zorgen: “We hebben in ons vierjarige bestaan met meer dan honderd juridische zaken te maken gehad en die hebben we allemaal gewonnen.”
De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates spreekt luchtig over de publicatie van WikiLeaks: “Is dit gênant? Ja. Is het pijnlijk? Ja. Gevolgen voor het Amerikaanse buitenlands beleid? Ik denk tamelijk gering.” Toch heeft de Amerikaanse regering naar aanleiding van het lek besloten tijdelijk minder mensen toegang te geven tot geheime stukken.
Banken in het vizier
WikiLeaks heeft nu Amerikaanse financiële instellingen in het vizier. Assange zegt dat het daarbij ook om multinationale banken gaat. “Dat is een voortzetting van wat we de afgelopen vier jaar hebben gedaan.” De hoeveelheid van het geheime materiaal is wel sterk toegenomen, zegt Assange. Het zou om tienduizend documenten gaan, in plaats van honderden.
Maar “we hebben geen specifieke doelen”, zegt de Australiër. “Alleen organisaties die geheimhouding gebruiken om onrechtvaardig gedrag te verbergen. Dat is ons algemene doel.”