De Kosovaarse president Haşim Thaçi sprak over de arrestatie van zes Gülenisten in het land, die inmiddels in Turkije zijn.
Thaçi zegt dat zijn inlichtingendienst een uitgebreid rapport met hem deelde waarin gedetaillieerd was beschreven waarom de zes leden van de terroristische sekte uitgeleverd moesten worden.
Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi: FETÖ mensuplarının sınır dışı sebebi ulusal güvenlik https://t.co/ZeCixZcSs9 pic.twitter.com/jZRmDLN3IZ
— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) March 31, 2018
“Volgens het rapport van het Inlichtingenagentschap van Kosovo is de enige reden dat deze Turkse staatsburgers zijn uitgezet, dat ze illegale activiteiten verrichtten die een bedreiging waren voor onze nationale veiligheid. Dus volgens de inlichtingendienst is de enige reden dat ze zijn uitgezet, dat ze een gevaar vormden voor de nationale veiligheid”, aldus de president van Kosovo.
De president wees erop dat Kosovo in het verleden ook mensen heeft uitgezet die een bedreiging vormden voor de nationale veiligheid. Wel laat hij weten dat de autoriteiten en de ombudsman een onafhankelijk onderzoek hebben ingesteld naar het incident.
Eerder deze week werd bekend dat de Turkse geheime dienst MIT in samenwerking met de Kosovaarse inlichtingendienst zes leden van de terroristische sekte FETÖ in Kosovo had gearresteerd en had overgevlogen in Turkije. De premier van Kosovo was hier echter niet van op de hoogte gesteld en reageerde woedend. De minister van Binnenlandse Zaken en het hoofd van de inlichtingendienst werden ontslagen.
“Zij hebben mijn vertrouwen in hen kwijtgeraakt, want óf ze hebben mij niet geloofd, óf ze kozen ervoor om vanwege verschillende redenen mij er niet over te informeren. Daarom heb ik ze verzocht afstand te doen van hun functie”, zegt de premier van Kosovo over de ontslagen.
FETÖ
FETÖ, die staat voor de Turkse afkorting van Fethullahistische terreurorganisatie (Fethullahçı Terör Örgütü), is een islamistische sekte onder leiding van Fethullah Gülen, die sinds 1999 verblijft in de Verenigde Staten. Gülen wordt in Turkije gezien als een invloedrijk persoon en tot 2013 werkte de sekte nauw samen met de regerende AK Partij. Sindsdien wordt de sekte erkend als terreurorganisatie en worden leden vervolgd.
De sekte wordt door zowel de Turkse regering als de Turkse oppositiebewegingen beschuldigd van infiltratie in de Turkse overheid en andere instanties van de staat, zoals het leger. Het doel zou zijn om de staat te infiltreren en Turkije uiteindelijk om te vormen tot een islamistische staat.
Gülen zou het brein zijn achter onder andere de couppoging in 2016, waarbij honderden mensen omkwamen en duizenden gewond raakten. Ook zou de sekte zitten achter liquidaties, politieke schandalen en rechtszaken tegen kritische journalisten en hoge legerofficieren, waaronder de ex-stafchef van de Turkse Strijdkrachten. Achteraf bleken die rechtszaken gebaseerd op valse bewijzen en valse aanklachten.