Dat schrijft Michael Birnbaum in Washington Post.
Nadat er de laatste jaren twee Turkse universiteiten geopend zijn in Sarajevo, heeft er een grote toestroom van Turkse studenten en dus ook Turkse cultuur naar de Bosnische hoofdstad plaatsgevonden.
Turkse investeringen in de Balkan zijn enorm gegroeid. Zelfs in Servie en Kroatie, waar overwegend Christenen wonen die de Ottomaanse Sultans eerder zien als bezetters dan bevrijders, doen de Turken zaken. Tenslotte diende Turkije de afgelopen jaren ook nog als bemiddelaar tussen voormalige vijanden in de Balkan.
Door deze groeiende aanwezigheid heeft Turkije een grote invloed gekregen in de Balkanregio, precies op het moment dat het vooruitzicht op toetreding tot de Europese Unie zeer dubieus lijkt.
”Turkse leiders werken aan een nieuwe Ottomaanse Rijk, een meer vriendelijke”, zegt Amir Zukic, het hoofd van de Turkse Anadolu persbureau in Sarajevo. ”Turkije, een voormalige regionale grootmacht, wil een grote comeback maken.”
De aanwezigheid van Turkije was grotendeels latent voor meer dan 40 jaar, toen de Balkan nog onderdeel was van een communistisch Joegoslavië die niet ontvankelijk was voor Turkse religieuze en historische invloeden. Maar toen Joegoslavië begin Jaren 90 uit elkaar viel, begon Turkije hulp te sturen naar de islamitische bevolking in Bosnië. Sindsdien heeft de Turkse financiering bijgedragen aan de reconstructie van oude monumenten uit het Ottomaanse tijdperk, die destijds het doelwit waren van vernietiging op basis van etnische motieven.
Tegenwoordig is het moeilijk de Turkse invloeden in de regio over het hoofd te zien. Turkse leiders bezoeken de Bosnische hoofdstad Sarajevo regelmatig en er wordt binnenkort een nieuwe Turkse ambassade gebouwd. Billboards adverteren veelvuldig retourtickets naar Istanbul voor de prijs van 74 dollar. En vanaf dit jaar is de bekende Turkse soap over de Ottomaanse sultan Suleyman de Grote, ‘Muhtesem Yuzyil’, te zien op de Bosnische zenders.
Uitwisseling van studenten.
De grootste Turkse invloeden zijn echter zichtbaar via de twee, door de Turkse staat gerunde universiteiten in Sarajevo. Hier zitten ook voornamelijk Turkse studenten op.
Op de Internationale Universiteit van Sarajevo moeten studenten de hoofdingang van het gebouw betreden onder toeziend oog van Sultan Mehmet de Veroveraar, de Ottomaanse heerser die in 1463 de Islam introduceerde in Bosnië.
De particuliere universiteit wordt gesteund door Turkse zakenmensen die nauwe banden hebben met de politieke partij van Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. De school opende haar deuren in 2004 en heeft hedendaags 1500 studenten. Met de aanleg van een nieuw gebouw wil de universiteit haar capaciteit vergroten naar 5000 studenten.
De lessen worden er gegeven in het Engels en er geldt een Westers curriculum op praktische studies zoals handel en bouwkunde. Zowel de Turkse als de Bosnische studenten vinden echter dat de uitwisseling van culturele invloeden één van de grootste pluspunten van de universiteiten is. Zo moet bijvoorbeeld elke cohort de taal van de andere groep leren.
Vertaling: Turks.nl / Esra Çakar