Uit de derde ronde op woensdag kwam Christian Wulff uiteindelijk als winnaar uit de bus.
De 51-jarige Wulff behaalde in de derde ronde 623 stemmen. DDR-mensenrechtenactivist Joachim Gauck (70), zijn grootste tegenstrever en gezamenlijk kandidaat van SDP en Groenen, kreeg 494 stemmen. 121 afgevaardigden onthielden zich van stemming.
De linkse kandidaat Luc Jochimsen -van Die Linke-, trok zich, net als de rechtse kandidaat Frank Rennicke van de NPD, na ronde twee terug. In de derde ronde was niet langer een absolute meerderheid nodig, maar was een relatieve meerderheid voldoende. Wulff behaalde echter alsnog de absolute meerderheid.
De terugtrekking van de linkse kandidate Luc Jochimsen is waarschijnlijk niet in het voordeel van Gauck geweest. Hij had kunnen winnen met de steun van de linkse partij, maar de aanhang van Die Linke -met communistische wortels- voelde over het algemeen niets voor Gauck. De meeste hebben zich waarschijnlijk onthouden van stemming. “Ik heb besloten me terug te trekken”, zei Jochimsen. “Maar ik heb altijd gezegd dat wij op beiden niet zouden stemmen. Daarom is het aan ons om afstand van deze politieke situatie te nemen.” En daar was Wulff waarschijnlijk bij gebaat.
Het is een flinke klap voor bondskanselier Angela Merkel dat Wulff drie ronden nodig had om de functie te bemachtigen, met name omdat haar coalitie een meerderheid in de Bondsdag heeft. Het vertrouwen in Merkel lijkt derhalve behoorlijk afgenomen. Het is een ‘sterk signaal voor de bondskanselier’ volgens een politicoloog van de universiteit van Bremen. “Blijkbaar bestaat er meer onvrede over de problemen van de afgelopen maanden dan in eerste instantie gedacht werd.”
Hoewel het presidentschap in Duitsland een voornamelijk ceremoniële functie is, staat er veel op het spel voor de centrumrechtse regering van Bondskanselier Angela Merkel. Er is de laatste weken al druk gespeculeerd over de mogelijkheid dat Wulff het niet haalt en de regering-Merkel, al aangeslagen door het opstappen van Köhler en een slechte score in de peilingen, daardoor aan het wankelen wordt gebracht. Op dit moment zijn vervroegde verkiezingen echter voor geen enkele partij gunstig. De coalitiepartijen staan er slecht voor en de belangrijkste oppositiepartijen, de SPD en de Groenen, zouden niet genoeg zetels winnen om samen te regeren.
De nieuwe president wordt de opvolger van Horst Köhler, die een maand geleden met onmiddellijke ingang zijn ontslag indiende. Hij zei opgestapt te zijn omdat hij zich onterecht bekritiseerd voelde na een interview dat hij gaf over de rol van het Duitse leger in het buitenland.
Novum/AP