NL-Regeringspartij: ‘Help Turkije niet wanneer het nodig is’

Turks.nl Redactie

Nederland moet niet meedoen aan een nieuwe missie naar NAVO-bondgenoot Turkije, mocht er in de toekomst een beroep worden gedaan op ons land. In een interview met De Telegraaf zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zich “niet geroepen te voelen om Turkije te verdedigen tegen een tegenreactie die het zelf heeft uitgelokt”.

Segers is niet blij met de manier waarop Turkije zich in de regio gedraagt. Nederland stuurde aan het begin van de burgeroorlog in Syrië nog Patriot-raketten naar Turkije om de NAVO-bondgenoot te steunen.

Volgens Segers is er tegenwoordig sprake van een veranderde situatie: “We zien inmiddels dat Turkije zich als agressor heeft gedragen en letterlijk de grens over is gegaan.” Turkije bevrijdde in 2017 de regio Al Bab van de terreurorganisatie IS en begin dit jaar werd het district Afrin bevrijd van de terreurbeweging PKK.

Segers zegt over eventuele volgende steun: “Als er nu een beroep zou worden gedaan met de vraag of we een nieuwe missie naar Turkije zouden willen sturen, zou ik ‘nee’ zeggen.” De ChristenUnie is de kleinste partij in de regering met VVD, CDA en D66.

Volgens Segers heeft Turkije binnen de NAVO een andere status dan bijvoorbeeld de Baltische staten, die volgens hem stevig worden gesteund door het bondgenootschap omdat ze in de frontlinie tegen Rusland liggen.

Over Turkije spreekt hij anders: “Ze hebben al een andere positie. Je moet terughoudend zijn met ze uit de NAVO zetten, want we zijn voor langere tijd een defensie-samenwerking aangegaan.”

Volgende maand vindt een NAVO-top plaats in Brussel. Ook de onderhandelingen over EU-lidmaatschap voor Turkije moeten volgens Segers stoppen. Die onderhandelingen zijn al enige tijd opgeschort.

Segers wil overigens dat Nederland zich veel harder uitspreekt tegen het beleid van de Turkse president Erdoğan. Hij wijst hierbij op de afgelopen presidentsverkiezingen in het land, die Erdoğan won. Volgens Segers heeft Nederland een verkiezing gefaciliteerd “die alleen maar een verdere stap is in de richting van onvrijheid”.

De ChristenUnie-leider zegt zich ook te hebben gestoord aan de Turks-Nederlandse aanhangers van Erdoğan, die na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag de straat op gingen. “Ze spraken over ‘mijn president’ en ‘mijn land’ en waren blij met deze uitslag. Het is een heel erg haperende integratie, om het maar even zachtjes te zeggen.”

Ook wil Segers dat Turkse Nederlanders een kant kiezen: Turkije of Nederland.

Volgens Segers spreekt Nederland zich niet harder uit tegen Turkije “uit angst voor mogelijke economische en politieke gevolgen”. Segers stelt dat de angst bestaat dat Turkije bij te veel kritiek de vluchtelingendeal opzegt.