Cem Uzan keert terug naar Turkije

Turks.nl Redactie

Ex-zakenman en ex-politicus Cem Uzan heeft op Twitter aangekondigd terug te keren naar Turkije. Uzan vluchtte 10 jaar geleden naar Frankrijk en is sindsdien nooit teruggekeerd naar Turkije.

Zijn besluit komt nadat hij een rechtszaak tegen de Turkse staat heeft gewonnen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om de door Turkije bevroren tegoeden van zijn kinderen vrij te laten geven.

Cem Uzan

Jongeren zullen Cem Uzan waarschijnlijk niet kennen, maar hij was samen met zijn familie een van de machtigste personen in Turkije aan het begin van de 21 eeuw. Hij introduceerde de eerste private televisie- en radiokanalen in Turkije. Veel van die kanalen zijn vandaag de dag nog altijd de populairste in Turkije, zoals het tv-kanaal Star TV.

Verder was hij oprichter van de populaire telecomaanbieder TelSim. Zijn krant Star was een periode de meest gelezen krant van Turkije.

Politiek

In 2002 richtte hij de politieke partij Genç Parti (Jonge Partij) op en deed drie maanden na de oprichting direct mee met de parlementsverkiezingen, die werden gewonnen door de nieuw opgerichte AK Partij van Recep Tayyip Erdoğan.

De partij behaalde ondanks dat die slechts enkele maanden geleden was opgericht zo’n 2,5 miljoen stemmen. De partij bleef echter met slechts 7,25% van de stemmen onder de kiesdrempel van 10% en mocht daarom het parlement niet inkomen. Genç Parti won wel in 13 gemeentes in de lokale verkiezingen in 2004.

Later werd de partij door de media gezien als een van de grootste concurrenten van de AK Partij, maar de partij verliet de politieke arena nadat partijvoorzitter Cem Uzan vluchtte naar het buitenland.

Fraude en vervolging

Uzan was erg machtig, maar tegelijkertijd ook zeer controversieel. Hij werd door rechtbanken in onder andere het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten veroordeeld tot gevangenisstraffen vanwege grootschalige fraudes.

In 2004 werd het imperium van de familie Uzan in beslag genomen door de overheid en doorverkocht. Officiële aanleiding daartoe was dat de banken van de familie de financiële stabiliteit van het land zouden aantasten.

In 2009 werd Uzan vervolgd, omdat hij een militair aangezet zou hebben de regering omver te werpen. In datzelfde jaar verliet Uzan het land in het diepste geheim en vroeg asiel aan in Frankrijk, dat zijn aanvraag accepteerde. Hij maakte bekend te stoppen met politiek vanwege zijn gezondheid en omdat hij dat had beloofd aan zijn kinderen.

Tijdens zijn verblijf in Frankrijk werd Uzan bij verstek veroordeeld in Turkije tot 18 jaar celstraf vanwege fraude.

Terugkeer

In de afgelopen jaren laat Uzan zich echter weer horen over de Turkse politiek. Ook heeft hij meerdere malen kenbaar gemaakt zich verkiesbaar te stellen als voorzitter van de sportclub Galatasaray.

Nu zegt Uzan terug te keren naar Turkije en het is maar de vraag of hij daar ook daadwerkelijk zal worden vastgezet.