Dat meldt nos.nl.
Het OM heeft onderzoek gedaan naar de PvdA-politicus. Volgens het OM is er geen sprake van verkiezingsfraude.
Bij een uitzending van PowNews kwam de zaak naar voren. Op beelden van een verborgen camera werd de indruk gewekt dat PvdA-lijsttrekker Osman Suna volmachten probeerde te verzamelen van moskeegangers. De landelijke PvdA-leiders Samsom en Spekman namen nadrukkelijk afstand van Suna en burgemeester Metz (VVD) deed aangifte.
Osman Suna wordt niet vervolgd omdat er geen aanwijzingen zijn dat mensen stelselmatig zijn benaderd voor volmachten. Er zijn ook geen giften geboden of beloften aan kiezers gedaan.
Verder wijst het OM met de beschuldigende vinger naar de undercover verslaggever van PowNews die met Suna sprak. Niet Suna, maar die verslaggever was volgens justitiedegene die de mogelijkheid opperde om te gaan ronselen.
Er is niet gebleken dat naar aanleiding van oproepen in de moskee daadwerkelijk volmachten zijn ingeleverd. Ook zijn er 19 maart in Soest niet meer volmachten ingeleverd dan bij eerdere verkiezingen.
Dominique Weesie, presentator van Pownews en voorzitter van de omroep Powned, staat nog steeds achter de reportage en verbaast zich over het standpunt van het OM. Volgens hem spreken de beelden voor zich.
Na de rel weigerde Suna zijn functie binnen de PvdA op te geven, ondanks de druk van de partijleiding. Bij de verkiezingen werd hij vervolgens gekozen in de gemeenteraad. Hangende het onderzoek oefende hij zijn functie niet uit, maar volgende week gaat hij weer aan de slag.