Tijdens een tv-programma beantwoordde Bozdağ enkele vragen over de recente ontwikkelingen betreft de staf. Bozdağ: ‘Op dit moment is de Generale Staf onafhankelijk en niet verbonden met de premier of de president. Dit is een ‘schaamte’ voor de democratie. Wij willen dat de strijdkrachten een onderdeel wordt van het ministerie van defensie.’ De positie van de staf zal de komende maanden, samen met de nieuwe grondwet worden besproken.
Ook plant de regering om de militaire rechtbank af te schaffen. ‘Een onderscheid tussen militaire en burgerlijke recht is niet democratisch. Indien er een overeenstemming is in het parlement, zal de militaire rechtbank worden afgeschaft.’ voegt Bozdağ er aan toe.
Tijdens de vergaderingen van het Opperste Militaire raad zat de militaire stafchef niet naast de premier (zie foto), wat voorheen altijd gebruikelijk was. Stafchef Necdet Özel zat aan een ander tafel rechts tegenover Erdoğan. Dit zorgde voor enige ophef bij de Turkse media; er werd gespeculeerd over dat de macht van het leger nog verder terugdringt.
Voor de staatsgreep in 1960 waren de Turkse strijdkrachten verbonden aan het ministerie van defensie. Sinds de coup is het een onafhankelijk orgaan, en ziet zich als de waker van het secularisme die zo nodig ingrijpt met een staatsgreep, zoals in 1960, 1971, 1980 en 1997.
Met komst van de conservatieve Ak-Partij wordt de macht van het leger sterk beperkt. Zo sterk, dat vorige week de legertop ging opstappen omdat zij in conflict zijn met de regering. Vroeger zou een vergelijkbaar toestand hoogstwaarschijnlijk hebben geleid tot een militaire coup.
De Ak-Partij zegt dat Turkije hiermee democratischer wordt, maar de oppositiepartijen vrezen dat premier Erdoğan alleen maar zijn positie probeert te versterken.
© Turks.nl
Op de foto: Bekir Bozdağ