Dat meldt nrc.nl
Ook willen de Turken dat het regime van president Bashar al-Assad democratische hervormingen doorvoert.
“Wij willen een sterk, stabiel en welvarend Syrië”, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Davutoglu vanmiddag na een ontmoeting met Hassan Turkmani, een hoge gezant van het Syrische regime. Om dat te bereiken moet president Al-Assad volgens Turkije een “alomvattend democratiseringsproces” op gang brengen in zijn land. Hoewel hij kritiek uitte, noemde Davutoglu Syrië “Turkije’s beste vriend”.
Door het aanhoudende geweld van het Syrische leger in de richting van de eigen bevolking zijn naar schatting al bijna negenduizend Syriërs de grens met Turkije over gevlucht. Davutoglu bezocht gisteren een vluchtelingenkamp om met gevluchte Syriërs te spreken. De vluchtelingen riepen slogans naar de minister als ‘De mensen willen vrijheid’ en ‘Erdogan, help ons.” Als gevolg van de vluchtelingenstroom is de traditioneel sterke band tussen Turkije en Syrië onder druk komen te staan.
Ondanks de druk van Turkije ging de repressie in Syrië vandaag onverminderd voort. Veiligheidstroepen hebben volgens een mensenrechtenactivist honderden mannen gearresteerd in de buurt van de noordelijke stad Jisr al-Shughour, de stad die het Syrische leger de afgelopen weken belegerde. Ook zouden tientallen tanks en militaire voertuigen zich hebben verzameld rond de stad Maaret al-Numan.
Syrische asielzoekers mogen in Nederland blijven
Vanwege het voortgaande geweld heeft minister Leers van Immigratie en Asiel besloten dat in Nederland verblijvende Syrische asielzoekers voorlopig niet naar Syrië teruggestuurd worden. De Immigratie- en Naturalisatiedienst neemt in elk geval het komende half jaar geen besluiten over asielaanvragen van Syriërs. De uitzettingenstop geldt tot nader order.