Dat heeft president Erdogan aangekondigd. Eerder zei de president al dat Turkije bereid is om deel te nemen aan de operaties in Irak en Syrië.
Erdogan vindt een luchtoffensief onvoldoende om de terreurorganisatie te stoppen. Het moet in combinatie met een grond- en zeeoffensief, vindt hij. Op tafel staan plannen voor een mogelijke ‘bufferzone’ in combinatie met een ‘no-flyzone’ over Syrië.
Op 2 oktober stemt het parlement voor een toestemming aan de strijdkrachten om in te grijpen in Irak en Syrië. De toestemming betekent niet dat Turkije direct zal ingrijpen, maar is enkel een voorzorgsmaatregel.
Grens
Afgelopen week zijn meer dan 150.000 Syrische Koerden gevlucht richting Turkije toen steden en dorpen vlakbij de Turkse grens werden belegerd door de IS.
Gijzelaars
De houding van Turkije is veranderd sinds de 49 Turkse gijzelaars zijn vrijgelaten na drie maanden gevangen te zijn. Het ging om voornamelijk diplomaten, militairen en politieagenten die werkten bij de Turkse ambassade in de Iraakse stad Mosoel. Turkije uit kritiek naar de landen die nu pas ingrijpen, omdat de Turkse regering sinds jaren waarschuwt tegen radicalisering en ‘religieus terrorisme’ in het gebied. Turkije wilde eerder al een internationale operatie in Syrië.