, op verdenking van lidmaatschap van een secularistisch netwerk dat de regering van premier Recep Tayyip Erdogan omver wilde werpen.
Volgens critici gaat het om een aanval op de vrije pers door de regering.
De politie deed invallen in woningen in Ankara en Istanbul, kopiëerde harde schijven en nam aantekeningen en boeken in beslag die konden wijzen op een relatie met het Ergenekon-netwerk. Deze organisatie zou in 2003 de regering-Erdogan omver hebben willen werpen. Tegen Ergenekon loopt een rechtzaak. De invallen van donderdag waren volgens het televisiestation NTV een vervolg op de inval bij het anti-regeringsstation Oda TV. Bij deze inval werden ook enkele journalisten vastgezet.
De Verenigde Staten hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de persvrijheid in Turkije. Vorige maand was er al een soortgelijke inval bij Oda TV. De regering-Erdogan ontkende dat zij probeert de pers te breidelen. Tegenstanders van de regering zeggen dat op deze manier geprobeerd wordt kritiek op het regeringsbeleid te smoren in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van juni.
De Europese Unie en het Comité voor de Bescherming van Journalisten (CPJ) hebben Turkije ervan beschuldigd kritisch nieuws en commentaar te onderdrukken door journalisten in verband te brengen met een mogelijke samenzwering tegen de regering. Honderden journalisten worden in de gaten gehouden omdat zij over het Ergenekon-proces schrijven, terwijl dat verboden zou zijn.
De rechtszaak zou volgens de Turkse regering een stap richting democratische hervormingen zijn. De Turkse Journalistenbond betwijfelt dat: “De vrije pers wordt in Turkije geïntimideerd”, zegt zij in een verklaring.