De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een verklaring aangegeven dat de wapenstilstand in Syrië ook geldt voor Afrin.
“De wapenstilstand is van kracht in heel Syrië. Turkije moet de aangenomen resolutie eens goed doorlezen”, aldus Heather Nauert, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Eerder zei de Franse president Macron al dat de wapenstilstand ook geldt voor Afrin, waar Turkije bezig is met een militaire operatie tegen YPG, de Syrische tak van de terroristische PKK.
ABD'den Afrin'de BM oyunu: Ateşkes Afrin'i de kapsıyor https://t.co/OyM7v0zWw1 pic.twitter.com/AeAfGniR4z
— Aydınlık (@AydinlikGazete) February 27, 2018
VN-Resolutie 2401
Op zaterdag 24 februari nam de veiligheidsraad van de VN de eerste resolutie tot een wapenstilstand in Syrië sinds 2016. Er mag 30 dagen lang niet worden gevochten, behalve tegen de door de VN-veiligheidsraad erkende terreurgroepen.
De VN-veiligheidsraad kwam vorige week bijeen voor een wapenstilstand in verband met de situatie in Oost-Ghouta, waar honderden burgerdoden zijn gevallen. Er is noodhulp nodig voor veel gewonden in het gebied, dat in handen is van Syrische rebellen, maar wordt gebombardeerd door het leger van Assad.
De tekst van de resolutie valt hier te lezen.
Operatie Olijftak
Op 20 januari 2018 startte het Turkse leger een militaire operatie in Afrin, Noord-Syrië, genaamd ‘Operatie Olijftak’, die het tweede deel van het Turkse plan vormt om de grens met Syrië vrij te maken van terroristen.
Het doel is om de regio Afrin te bevrijden van YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK. Vorig jaar werd een aangrenzend gebied van ruim 2 duizend vierkante kilometer vrijgemaakt van IS- en PKK-terroristen.
Vanwege de militaire operatie werden verschillende Turkse moskeeën en verenigingen aangevallen in heel Europa, ook in Nederland. Ook veel Turkse Nederlanders zijn aangevallen door PKK’ers.