De kerninflatie in Turkije is in oktober uitgekomen op 11,8%, het hoogste niveau in ruim dertien jaar tijd. Dit meldt persbureau Bloomberg vrijdag. De aanhoudende prijsstijgingen zijn een nadeel voor de Turkse centrale bank die graag de rente wat zou willen verlagen om de leenkosten te drukken, meldde Bloomberg afgelopen vrijdag.
Het reguliere inflatiecijfer, dus inclusief componenten als de voedsel- en energieprijzen, kwam uit op 11,9% ten opzichte van een jaar eerder. De inflatie werd opgedreven door de lagere wisselkoers van de Turkse lira afgelopen jaar, waardoor buitenlandse producten en diensten duurder worden, en door de gestegen energieprijzen. Er was op een inflatie van 11,5% gerekend.
Turkse kerninflatie hoogste in dertien jaar. https://t.co/8Xx2ofaP31 #FD
— JanWillem Jongejans (@jwjongejans) November 3, 2017
Het slechter dan verwachte inflatiecijfer kwam twee dagen nadat centralebankgouverneur Murat Çetinkaya had gewaarschuwd dat de inflatie tot en met november hoog zou blijven. Pas vanaf december kunnen de prijsstijgingen iets afnemen. Hij gaf toen nog aan dat het effect van de zwakkere lira en de hogere energieprijzen vanaf dat moment langzaam wat uit de cijfers gaan lopen. Op 14 december is het volgende rentebesluit van de centrale bank.
”Omdat de kerninflatie nu ook al hoog is, zullen de consumentenprijzen wellicht niet zo snel en zo sterk dalen als de centrale bank nu verwacht. De inflatie verslechtert nog steeds en dat beperkt de bewegingsruimte van de centrale bank. Er is lang gedacht dat de centrale bank de rente zou kunnen verlagen als de inflatie volgend jaar vlot zou dalen. Gezien de hoge kerninflatie hoeft daar niet meer op gerekend te worden”, zegt Inanç Sözer van Turkey Macro View Consulting.