Tenminste, als het aan de Turkse premier Tayyip Erdogan ligt. Hij presenteerde zijn plan op een verkiezingsbijeenkomst in Istanbul.
Beide steden moeten verrijzen aan de kust van de Zwarte Zee: een aan de Europese kant van de stad en een aan de Aziatische kant. Ze worden verbonden door een nieuwe brug over de Bosporus, de derde, die al langer op de planning staat.
De steden moeten aardbevingsbestendig worden: Istanbul staat volgens deskundigen op relatief korte termijn een zware aardbeving te wachten. Het grootste deel van de miljoenenstad is daar niet op berekend.
‘Kanaal Istanbul’
Inwoners van Istanbul zouden voor de veiligheid naar de nieuwe woonkernen kunnen verhuizen. Althans, een deel van hen, want alle 16 miljoen passen ze er niet in. Het is geen toeval dat de plannen nu worden aangekondigd: over een maand zijn er verkiezingen in Turkije.
Het project is onderdeel van een serie plannen van regerende Ak-Partij om het almaar uitdijende Istanbul klaar te maken voor de toekomst. Of, meer precies, voor 2023, het jaar waarin het honderdjarig bestaan van de republiek Turkije wordt gevierd.
Twee weken geleden kondigde Erdogan ‘Kanaal Istanbul‘ aan, een kanaal ten westen van de stad dat de drukke scheepvaart in de Bosporus terug moet dringen. De derde brug over de Bosporus is ook onderdeel van de plannen, net als een derde vliegveld.
Natuur
De nieuwe steden zouden samen ongeveer 40.000 hectare grond in beslag nemen. Daarvoor zou veel bos gekapt moeten worden en er zouden bovendien waterbekkens verloren gaan die al eeuwen zorgen voor de watervoorziening van de stad.
Premier Erdogan droomt er echter al sinds 1994, het jaar dat hij burgemeester werd van Istanbul, van om de strijd aan te gaan met de ongecontroleerde groei van de stad, zo zei hij. Met de nieuwe steden wil hij de groei onder controle brengen, maar deskundigen denken dat het project gedoemd is uit de hand te lopen. Nu al wordt er veel illegaal gebouwd in en om de stad en zodra er officiële bouwgrond bijkomt, zal dat alleen maar toenemen.
Istanbul heeft nu de capaciteit om te groeien naar 17 miljoen inwoners, maar zou door de nieuwe plannen zoveel extra mensen aantrekken dat groei tot wel 25 of 30 miljoen mensen wordt gevreesd. Deskundigen waarschuwen voor een onleefbare stad, meldt telegraaf.nl.