Daarmee gaat hij de race aan met Ekmeleddin İhsanoğlu en Selahattin Demirtaş. Op 10 augustus zal het Turkse volk voor het eerst zijn eigen president kiezen.
Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan is sinds 2003 de premier van Turkije, en heeft sindsdien geen enkele verkiezing verloren. De afgelopen jaren speculeerde de Turkse media volop dat hij zal aantreden als president, en Gül zal worden aangewezen als premier. Zondag maakte president Gül bekend dat hij nog een termijn niet ziet zitten, waarop alle pijlen werden gericht op kandidatuur van Erdoğan. Vandaag is bekendgemaakt dat hij zich verkiesbaar stelt namens de AK Partij.
İhsanoğlu
De eerste kandidaat dat werd bekendgemaakt was Ekmeleddin İhsanoğlu. De naam İhsanoğlu is naar voren gekomen uit de coalitie tussen de oppositiepartijen CHP en MHP. Volgens analisten een opmerkelijke keuze, omdat İhsanoğlu de voormalige secretaris-generaal is van de Organisatie van de Islamitische Conferentie. De CHP staat bekend als een pro-seculiere partij die elk vorm van religie binnen de overheid afkeurt. Ook was er veel kritiek uit de partij zelf voor de opmerkelijke keuze.
Demirtaş
Maandag maakte de pro-Koerdische hoek binnen de Turkse politiek bekend dat Selahattin Demirtaş hun kandidaat zal worden. Demirtaş is de huidig parlementslid en voorzitter van de pro-Koerdische partij BDP. Opiniemakers vinden het een belangrijke stap in de democratisering van Turkije dat een Koerdisch-nationalist wordt aangesteld als kandidaat.
Presidentieel Systeem
Premier Recep Tayyip Erdoğan heeft vaker gezegd te pleiten voor een ander bestuursvorm in te voeren in Turkije. Zo zou een presidentieel systeem zoals in de Verenigde Staten beter uitpakken voor het land. Oppositiepartijen zijn terughoudend over de ideeën van de premier, omdat zij vrezen dat Erdoğan zo enkel zijn macht wil vergroten. “Ik zal dé gekozen president van het volk worden indien ik mezelf verkiesbaar stel” zei Erdoğan eerder, waarmee hij een hint geeft over het invoeren van een presidentieel systeem.
Turks.nl