Velen noemen het een primeur. Zeker is dat het een lange tijd niet gebeurde. In het Turkse parlement is een motie aangenomen ondanks tegenstand van de AK Partij van president Erdoğan.
De rechts-nationalistische MHP, de centrum-nationalistische IYI Parti, de seculiere CHP en de pro-Koerdische HDP (door veel Turken gezien als de politieke tak van terreurbeweging PKK) hebben gestemd vóór een motie om een pensioenskwestie te onderzoeken.
Emeklilikte yaşa takılanlarla (#EYT) ilgili teklife İYİ Parti, CHP, MHP ve HDP'den destek (Önerge kabul edildi) https://t.co/q0PWM9N1He pic.twitter.com/VJ3AQRwF2o
— NTV (@ntv) October 24, 2018
Een uitzondering, want sinds de parlementsverkiezingen in 2002 had de AK Partij van Erdoğan de absolute meerderheid in het parlement. Tot de afgelopen parlementsverkiezingen eerder dit jaar.
De AK Partij kreeg geen absolute meerderheid, maar dit resulteerde niet in een regeringscrisis, want Turkije wordt geregeerd door de president, waardoor de regering niet meer gebonden is aan het parlement.
Ondanks die minderheid kreeg de AK Partij toch vaak haar zin in het parlement dankzij steun van de nationalistische MHP, die deze week die steun opzegde wegens een discussie over een amnestievoorstel.
Nu lijkt de AK Partij minder makkelijk te kunnen winnen in het parlement. De partij stemde tegen de motie van de oppositie, maar dat had weinig zin. De MHP steunde de motie namelijk wél, waardoor de motie alsnog werd aangenomen.
UPDATE
De voorzitter van de nationalistische MHP heeft de fractievoorzitter van de partij in het parlement van zijn functie ontheven na de aangenomen motie.