Afgelopen vrijdag werd de in Izmir gevangen Amerikaanse dominee Andrew Brunson vrijgelaten. Brunson kwam vloog direct naar zijn land van herkomst. Veel Turken zijn woedend om de vrijlating. Net als een parlementariër van de extreem-nationalistische MHP.
Cemal Enginyurt is parlementariër voor de nationalistische MHP, die de laatste verkiezingen een verbond sloot met de regerende AK Partij van president Erdoğan.
Op Twitter reageerde hij op de vrijlating van de dominee: ‘Door Brunson, om Amerika te protesteren hebben we onze iPhone kapotgemaakt. Brunson is in het eerste vliegtuig gestapt en is vertrokken. Moet ik nu verdrietig zijn om het feit dat ik ruzie heb gekregen met Amerika, mijn kapotte iPhone of moet ik boos worden dat de spion Brunson is vrijgelaten. Geef mijn iPhone, ik vind dit heel erg, dat jullie het weten.’
Brunson yüzünden, Amerikayı protesto edeceğiz diye İphonu kırdık.
Brunson ilk uçağa bindi gitti. Arkadaş, Amerikaya'la aram açıldığına mı yanayım, kırılan İPhone mı üzüleyim, Ajan Brunson’un serbest kalmasına mı kızayım. Kaldık ya la ortada.
İphonumu verin, çok bozuğum ona göre.— Cemal Enginyurt (@enginyurt052) October 14, 2018
Brunson
Andres Brunson werd het middelpunt van een diplomatieke crisis tussen Turkije en de VS. Brunson leefde 23 jaar in Izmir, waar hij een kleine christelijke gemeenschap leidde.
De Amerikaan werd in oktober 2016 opgepakt, enkele maanden na de couppoging in Turkije, waarbij honderden doden en duizenden gewonden vielen. Hij werd onder andere beschuldigd van het lidmaatschap bij terroristische organisaties. Bewijs daarvoor waren enkele getuigen.
Enkele maanden terug bemoeide zijn land van herkomst zich met zijn rechtszaak en eiste zijn vrijlating. Er werden sancties aangekondigd tegen Turkije: de bezittingen van de Turkse ministers van Binnenlandse Zaken en – Justitie in de VS werden bevroren. Turkije reageerde met eenzelfde sanctie tegen hun Amerikaanse evenknieeën.
Wat volgde was een vrije val van de Turkse lira ten opzichte van de dollar en de euro. Geïmporteerde producten uit het westen, zoals een iPhone, werden peperduur.
Erdoğan sprak van een ‘economische oorlog’ tegen Turkije en riep men op smartphones van het Zuid-Koreaanse Samsung te kopen in plaats van Amerikaanse iPhones.
Daarop maakten veel Turken hun eigen producten van Apple kapot, net als de nationalistsche parlementariër.
“Jullie willen van ons jullie priester. Wij hebben ook een priester (doelend op Fethullah Gülen, het brein achter de couppoging in 2016) bij jullie. Geef onze priester, dan krijgen jullie jullie eigen priester ook terug”, sprak de Turkse president, waarmee hij impliceerde dat de twee tegen elkaar ingeruild konden worden.
“Zolang deze arme man hier is, zullen jullie deze terrorist (Brunson) nooit te pakken krijgen”, zei Erdoğan verder.
Vorige week spraken Amerikaanse media echter van een deal tussen de Turkse- en Amerikaanse autoriteiten. Brunson zou worden vrijgelaten. Nog diezelfde week zei de Turkse president dat de rechtspraak onafhankelijk is en hij daar geen invloed op kon uitoefenen.
Precies wat de Amerikaanse media voorspelden, gebeurde. De dominee kreeg een celstraf, maar dat werd verrekend met de periode dat hij in de gevangenis zat. De rest van de celstraf werd als voorwaardelijk aangemerkt en zijn uitreisverbod werd uitgeheven.